Kun koronapandemia sulki markkinat ympäri maailman, ja osakekurssit sukelsivat kaikilla sektoreilla, monet pelkäsivät, että joudumme kaivamaan itsemme jälleen ylös uudesta lamasta, vaikka siitä viimeisimmästäkään ei ole kunnolla selvitty. Mutta yllättäen kävikin aivan toisin: puolitoista vuotta myöhemmin kuluttajien luottamus talouteen on historiallisen vahvaa, ja odotettua konkurssiaaltoa ei koskaan tullutkaan.
Ei voida silti väittää, etteikö pandemia ja yhteiskuntien sekä rajojen sulkeminen olisi kurittanut monia aloja erityisen rankasti. Suurimmat häviäjät viimeisen vuoden ajalta ovat ehdottomasti olleet tapahtuma- ja kulttuuriala, ravintolat sekä matkailuala. Varsinkin lentoyhtiöillä menee vielä pitkään, ennen kuin ne saavat kassansa taas balanssiin.
Valtio-omisteinen Finnair porskuttaa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta edelleen, ja yhtiö uudelleenkouluttaa parhaillaan lentäjiään samalla kun matkojen tilausmäärät kasvavat tasaista tahtia. Avoin maailma saa nyt osakseen aivan uudenlaista arvostusta pitkän “kuivan kauden” jälkeen.
Mutta samalla kun monet osakeyhtiöt joutuvat tekemään vuosien työn päästäkseen takaisin pandemiaa edeltäneeseen tilaan, yksi sektori on suorastaan liitänyt osakemarkkinoilla: teknologiayhtiöt.
Osakesijoittaminen on suositumpaa kuin koskaan ennen
Ihmisten jäädessä koteihinsa jumiin teknologiasektori oli se, joka teki elämästä sängystä nousemisen arvoista. Samalla kun Netflix tarjosi meille viihdettä tuutin täydeltä, Amazonin osakekurssi toimi osoituksena siitä, että kulutusyhteiskunta todellakin toimii edelleen.
Kun meillä on tylsää, me ostamme tavaraa. Tämä muutos kuluttajien käytöksessä on ollut mielenkiintoista seurattavaa varsinkin sijoittajien näkökulmasta.
Ostovimma ei nimittäin ole koskenut pelkästään kulutustavaroita, vaan moni on nimenomaan alkanut osta osakkeita, sekä sijoittaa käyttämättä jääviä varojaan. Esimerkiksi yksi maailman suurimmista kaupankäyntialustoista, eToro, on toivottanut pelkästään vuoden 2021 aikana alustalleen miljoonittain uusia käyttäjiä sekä Suomesta, että maailmanlaajuisesti.
Sijoittamisen suosion kasvuun on tottakai vaikuttanut erityisesti alkuvuoden hullunmylly osakemarkkinoilla kun ryhmä Reddit -sijoittajia sai konkurssivalmiin Gamestop -yrityksen osakkeen huimaan nousuun samaan aikaan kun ammatikseen treidaavat menettivät miljardeja, kun heidän uhkapelinsä kyseisen osakkeen romahduttamisesta kostautuikin korkojen kera.
Gamestop -draama teki käytännössä selväksi sen, että sijoittaminen ei todellakaan ole enää 2020-luvulla rikkaiden ja etuoikeutettujen leikkikenttä.
Kiitos internetin käyttäjäystävällisten ja halpojen kaupankäyntialustojen, sijoittamisesta osakkeista kryptovaluuttoihin on tullut kaikille avoin hiekkalaatikko. Ja monet uudet tekijät aloittavat sijoittamisen nimenomaan teknologiayhtiöiden osakkeista, sillä niitä pidetään varmoina nakkeina.
Uuden ajan teknologiaosakkeet valtaavat alaa
Maailma kehittyy kovaa tahtia, ja esimerkiksi kaikki Suomen naapurimaat ovat jo joko aloittaneet kehitystyöt tai jo tuoneet markkinoille omat digitaaliset valuuttansa, eli kryptovaluuttansa. Samaan aikaan etelänaapurissa Viron yhteiskunta on digitalisoitu kokonaisuudessaan jo vuosia sitten, ja Tallinnan kadut ovat täynnä itsenäisesti liikkuvia robotteja, jotka hoitavat puutarhoja ja toimittavat tavaraa ruokaostoksista ravintolaillallisiin kuluttajien kotioville.
Teknologia on kaikkialla, ja koronapandemia antoi suurille teknologiayhtiöille erinomaisen hengähdystauon, jolloin kuluttajien käytöstä ja tarpeita pystyttiin seuraamaan ja arvioimaan aivan uudella tasolla. Siksi onkin erittäin vaikea löytää ketään, joka ei uskoisi teknologia-alan nousun jatkuvan vielä pitkään pandemian varjon hälvennyttyä.
Toinen suurta kasvua sijoitusmarkkinoilla korona-aikana kokenut ala ovat uusiutuvat energialähteet ja kestävät teknologiaratkaisut. Esimerkiksi suomalainen kangaskierrätyksen pioneeri, Spinnova, on noteerattu jo kansainvälisellä tasolla, ja sen ainutlaatuinen teknologia on tuonut yhtiölle globaaleja yhteistyökumppaneita, kuten pikamuotijätti H&M:n.
Spinnova listautui Helsingin pörssiin kesäkuun lopussa 2021, ja pohjoismaalaisen sijoitussivuston, Nordnetin mukaan sen osakkeista tuli vain yhdessä päivässä suomalaisten eniten omistama osake. Tässä heijastuu teknologiayhtiöiden suosion lisäksi niiden laaja-alaisuus, minkä vuoksi teknologia-ala tulee jatkossakin olemaan se suurin hyötyjä sijoitusmarkkinoilla.
Sillä samalla kun ilmastonmuutos kiihtyy kiihtymistään, Spinnovan tyyppiset teknologiset ratkaisut tulevat jo lähivuosina nousemaan arvoon arvaamattomaan. Tämä johtuu siitä, että harva edelleenkään ymmärtää miten paljon enemmän saastetta ja jätettä muotiteollisuus tuottaa vuoden sisällä verrattuna paljon parjattuihin matkailu- ja kuljetusaloihin.
Muotiteollisuus on onnistunut alittamaan huomioriman jo vuosikymmenen ajan, mutta koronapandemian myötä huomio sen ihmisoikeusrikkomuksia, sekä ympäristöä vahingoittavia tuotantotapoja kohtaan on lisääntynyt huomattavasti.
Jatkossa onkin mielenkiintoista nähdä miten muotiteollisuuden aiheuttamiin ilmasto-ongelmiin tartutaan valtioiden tasolla, sillä se tuntuu olevan ainoa tapa saada pikamuodin jättinimet muuttamaan toimintatapojaan. Esimerkiksi EU:ssa on jo liikkeellä lakialoite, joka pakottaisi jäsenvaltiot järjestämään vaatteiden kierrätyksen, jotta öljypohjaisen kangasjätteen (synteettiset materiaalit) kuskaaminen kaatopaikoille saataisiin loppumaan.
Teknologiayhtiöt ovat tässä muutoksessa erittäin suuressa roolissa, sillä tällä hetkellä vaatteiden kierrätys kestävällä tavalla on erittäin haastavaa niiden käsittelyyn tarvittavan teknologian puutteen vuoksi.
Suomi on tässä muuta maailmaa jo muutaman askelen edellä, ja esimerkiksi Aalto yliopistossa on vireillä useampi mielenkiintoinen projekti, josta saattaa vielä jonain päivänä tulla seuraava Spinnova.